Comandă acum și beneficiezi de plata în rate cu dobândă 0% la comenzile până în 2000 Lei și transport în 24-48h!

Transport Gratuit la comenzi de peste 500 lei!

Blog

bijuteria rebecca

Unul dintre cei patru C ai diamantului: Culoarea

WhatsApp Image 2024-03-05 at 13.23.15

Unul dintre cei patru C ai diamantului: Culoarea

În acest articol, vom continua să explorăm universul magic al diamantelor și ne vom îndrepta atenția către cel de-al doilea dintre cei patru C ai acestor nestemate: culoarea diamantului. 

Dacă nu ai citit încă articolul despre primul C (tăietura diamantului), îl găsești AICI

Cei mai mulți oameni cred că diamantele sunt incolore, dar adevărul este că ele se găsesc în toate culorile curcubeului, iar o mai bună înțelegere a ceea ce înseamnă culoarea diamantului, te va ajuta să faci o alegere potrivită atunci când vine vorba despre bijuterii și accesorii cu diamante.

Industria diamantelor face distincția între diamantele ”fancy” (poți să citești articolul despre diamantele colorate aici), cele din gama ”culorilor normale” sau “light colour” respectiv cele incolore. 

Diamantul este singura piatră prețioasă care cu cât posedă mai puțină culoare, cu atât valoarea sa este mai mare, iar acest lucru se datorează rarității diamantelor incolore (albe). Un diamant complet incolor permite luminii să treacă prin el și să se transforme într-o scintilație perfectă , cunoscută și sub numele de foc. 

Diamantele din gama ”light colour” pe de altă parte, sunt clasificate în funcție de cât de aproape se apropie de incoloritatea absolută (culoarea D). 

Sursa foto: blgdlab.com 

Terminologia gradului de culoare

La sfârșitul anilor ’50, GIA a dezvoltat un sistem de clasificare a culorilor folosind litere din alfabet pentru a indica profunzimea culorii unui diamant, această terminologie fiind adoptată de aproape toate laboratoarele din întreaga lume. 

Sistemul de clasificare începe de la modurile incolore (ceea ce pot fi considerate cele mai albe diamante) etichetate cu culoarea D, E și F. Urmează diamantele aproape incolore, G, H, I și J. Iar după această categorie a diamantelor aproape incolore, se află diamantele care au o nuanță mai mult spre galben K, L și M. (Vezi fig. atașată)

Culoarea Diamantelor

D
Alb, fără nicio nuanță de culoare
E
Alb, fără o nuanță de culoare (culoarea E are o foarte ușoară nuanță de gri) – 0,50% azot
F
Alb cu o foarte ușoară nuanță de culoare (1 % azot)
G – H
Alb cu o ușoară nuanță de culoare (2% nitrogen, respectiv 3,5-4% azot)
I, J & K
Alb cu un ușor TON de culoare (7-8% azot, 11-12% azot respectiv 20% azot)
L – M
Ușor/mediu colorat, (32% azot respectiv 38% azot)

Procedura de clasificare a culorilor

Culoarea unui diamant este stabilită prin compararea acestuia cu un set de diamante de referință (Master Stone).

Gradarea exactă a culorii poate fi efectuată numai cu un diamant care nu este montat într-o bijuterie, deoarece comparația cu diamantele master se face cu diamantul așezat pe fațeta sa și cu partea pavilionară orientată în sus, așa cum se poate observa și în imaginea alăturată

Sursa foto: 4cs.gia.edu

Dacă vedeți un certificat de diamant de la un bijutier sau gemolog cu un grad variabil de gamă de culori, cum ar fi G – H, sau J – K este bine să știți că acestea sunt aproximate și niciodată precise, datorită faptului că sunt analizate într-o bijuterie și nu au putut fi examinate corect (Piatra nemontată sau loose).

Cele mai frecvente mituri legate de culoarea diamantelor

O idee eronată, foarte des întâlnită, este aceea că numai diamantele incolore emană strălucire. Un diamant bine tăiat poate să aibă ”foc” și frumusețe chiar și cu urme de nuanțe de galben, deși prezența culorii va scădea valoarea diamantului. Focul sau gradul de strălucire este influențat de tipul de tăiere, de proporțiile pietrei și de șlefuire. Un alt rol îl poate juca claritatea acesteia, dar mult mai puțin culoarea. 

O altă concepție greșită este aceea că toate diamantele incolore emană strălucire maximă, însă așa cum am descris mai sus, strălucirea este determinată de tăietura, șlefuire și proporțiile unui diamant și nu de gradul său de culoare. Un diamant cu o tăietura și proporții excelente cu o culoare G-H va fi un diamant mai frumos, mai strălucitor și, implicit, mult mai râvnit decât un diamant incolor (D-F) cu o tăietura sau proporții slabe.

! Nota bene: Există cazuri când un diamant poate prezenta o nebulozitate în materialul natural care nu se reflectă în gradul de culoare sau în gradul de claritate al diamantului, numita și “milky” sau “cloudy”. În cazul în care un diamant are o astfel de caracteristică, pierde din strălucire, iar acest lucru îl face să fie mai puțin dezirabil, afectând implicit valoarea. Din păcate foarte puține laboratoare specifică în raportul gemologic acest aspect, de aceea este indicat să verificăm și această caracteristică.

Bibliografie:

Marijan Dundek - ”Diamonds” | Centrul Gemologic Român | M. O'Donoghue - ”Artificial Gemstones” | D. Cunningham - ”Practical Gemmology” | J. Fishman - ”Beyond the four C's” | J. Edward - ”The Smithsonian National | Gem Collection―Unearthed: Surprising Stories Behind the Jewels” | A.Raden - ”Stoned: Jewelry, Obsession and How Desire Shapes the World”

gia.education.org

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

​​Abonează-te acum la newsletter și primești gratuit E-Book-ul Rebecca Jewelry!

Ghidul este conceput pentru a te ajuta să alegi bijuteria perfectă în funcție de ocazie sau de persoana căreia vrei să-i acorzi această atenție specială.

Coșul tău
Conectează-te

Încă nu ai cont?

Începe să scrii pentru a putea vedea produsele pe care le cauți.
Magazin
0 Favorite
0 items Coș
Contul meu
0 Compară

Marcare bijuterii

Conform OG190/2000 firma noastra este autorizata ca Operator de metale si pietre pretioase cu Autorizatia nr. 0011859/ 2021

Fiecare bijuterie REBECCA este testata/marcata de ANPC cu marca de stat si poarta marca de responsabilitate a producatorului – RGT, precum si marca de titlu a aurului (375, 585, 750) 

×