Comandă acum și beneficiezi de plata în rate cu dobândă 0% la comenzile până în 2000 Lei și transport în 24-48h!

Transport Gratuit la comenzi de peste 500 lei!

bijuteria rebecca

Diamantele ”fancy” – minunile colorate ale naturii

10-07-2023-diamantele-fancy

Diamantele ”fancy” – minunile colorate ale naturii

În lumea magică a pietrelor prețioase, diamantele naturale colorate, cunoscute în lume specialiștilor gemologi sub numele de diamante ”fancy”, ocupă un loc aparte, alături de omologii lor incolori.

Cele mai multe diamante care sunt extrase din pământ se încadrează în gama de culori de la incolor până la galben deschis (clasa D până la Z). Diamantele ”fancy” ies din această scară de clasificare și au o culoare profundă, distinctă și sofisticată. 

Diamante de toate culorile pot fi găsite în natură. Ele sunt considerate un miracol al naturii, dezvăluindu-se în nuanțe și culori incredibil de frumoase, cum ar fi: galben, albastru, portocaliu, verde, maro, roz, violet și – extrem de rar – roșu.  Până în prezent au fost identificate peste 300 de culori, însă acestea se prezintă într-un număr infinit de nuanțe și tonuri. 

Spre deosebire de diamantele incolore și aproape incolore, care sunt evaluate pentru lipsa lor de culoare, diamantele ”fancy” sunt evaluate tocmai pentru intensitatea și distribuția culorilor. Aceste diamante sunt extrem de rare și tind să fie găsite mai ales sub formă de pietre mici, cu o greutate mai mică de un carat.

Formarea diamantelor ”fancy” naturale necesită nu numai condițiile necesare care duc la formarea tuturor diamantelor, ci și prezența unor oligoelemente suplimentare. Dacă un element interacționează cu atomii de carbon în timpul creării unui diamant, culoarea diamantului se poate schimba. Radiațiile și presiunea asupra structurii unui diamant vor avea, de asemenea, un impact asupra culorii sale.

Culoarea este cel mai important factor care determină valoarea unui diamant ”fancy”, și este determinată de nuanță, saturație, ton și distribuție.

Nuanța

Nuanța se referă la culoarea dominantă sau la familia de culori de bază a unui diamant colorat. Aceasta reprezintă culoarea primară care este percepută vizual în piatră. De exemplu, un diamant cu o culoare roșie dominantă se încadrează în categoria de nuanță roșie. Diamantele colorate pot prezenta o gamă largă de nuanțe, inclusiv galben, roz, albastru, verde și multe altele. Nuanța specifică unui diamant colorat este determinată de prezența anumitor oligoelemente sau incluziuni care au apărut în timpul procesului de formare a diamantului.

Tonul

Tonul se referă la luminozitatea unui diamant colorat. Acesta determină cât de mult alb sau negru este prezent în aspectul general al culorii pietrei. Tonalitatea unui diamant este evaluată pe o scală care variază de la deschis la închis. Un ton deschis indică un diamant cu o culoare mai deschisă, în timp ce un ton închis indică o culoare mai profundă și mai bogată. Tonul unui diamant colorat afectează în mare măsură impactul vizual al acestuia și poate contribui la raritatea și valoarea sa.

Saturația

Saturația se referă la intensitatea sau puterea culorii unui diamant colorat. Ea descrie puritatea și vivacitatea nuanței pietrei. Un diamant colorat foarte saturat prezintă o culoare puternică și vibrantă, în timp ce un diamant mai puțin saturat poate părea mai stins sau mai pastelat. Saturația este un factor esențial în determinarea frumuseții generale a unui diamant colorat. Diamantele intens saturate sunt, de obicei, mai valoroase – și asta datorită rarității lor.

Distribuție

Distribuția se referă la modul în care este distribuită culoarea pe întreaga suprafață a diamantului. Diamantele ”fancy” pot prezenta diverse modele de distribuire a culorii, inclusiv o distribuire uniformă, inegală sau cu modele de culoare. O distribuție uniformă a culorii înseamnă că nuanța este răspândită în mod consecvent în întregul diamant, rezultând un aspect uniform.

Va urma…
Rămâi alături de noi, pentru că în următorul articol vom explora lumea magică a diamantelor fancy în detaliu și vei avea ocazia să le descoperi pe toate, în funcție de specificul culorii lor.

Bibliografie:

Marijan Dundek - ”Diamonds” | Centrul Gemologic Român | M. O'Donoghue - ”Artificial Gemstones” | D. Cunningham - ”Practical Gemmology” | J. Fishman - ”Beyond the four C's” | J. Edward - ”The Smithsonian National | Gem Collection―Unearthed: Surprising Stories Behind the Jewels” | A.Raden - ”Stoned: Jewelry, Obsession and How Desire Shapes the World”

gia.education.org

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

​​Abonează-te acum la newsletter și primești gratuit E-Book-ul Rebecca Jewelry!

Ghidul este conceput pentru a te ajuta să alegi bijuteria perfectă în funcție de ocazie sau de persoana căreia vrei să-i acorzi această atenție specială.

Coșul tău
Conectează-te

Încă nu ai cont?

Începe să scrii pentru a putea vedea produsele pe care le cauți.
Magazin
0 Favorite
0 items Coș
Contul meu
0 Compară

Marcare bijuterii

Conform OG190/2000 firma noastra este autorizata ca Operator de metale si pietre pretioase cu Autorizatia nr. 0011859/ 2021

Fiecare bijuterie REBECCA este testata/marcata de ANPC cu marca de stat si poarta marca de responsabilitate a producatorului – RGT, precum si marca de titlu a aurului (375, 585, 750) 

×