Birthstones: simbolistica și semnificația pietrei asociate lunii tale de naștere (partea II)
În partea a doua a acestui articol, vom continua incursiunea noastră în lumea fascinantă și misterioasă a faimoaselor birthstones! Așadar, descoperă și tu proprietățile și caracteristicile unice, precum și simbolistica și legendele care s-au țesut de-a lungul secolelor, în jurul pietrei reprezentative pentru luna ta de naștere.
IULIE: RUBIN
Rubinul, supranumit ”Regele pietrelor prețioase” este o nestemată cu o istorie lungă și fascinantă.
Cuvântul “rubin” provine din cuvântul de origine latină “ruber”, care înseamnă “roșu”. Cu o duritate de 9 pe scara Mohs, Rubinul este o piatră foarte rezistentă și, împreună cu Smaraldele, Diamantele și Safirele, este considerată una dintre cele mai prețioase pietre de pe Pământ.
Chiar dacă Rubinul poate fi găsit într-o gamă variată de culori: de la un purpuriu profund, la un roz deschis, cel de culoare roșie rămâne cel mai popular, dar totodată și cel mai rar și valoros.
De-a lungul istoriei, rubinele au fost venerate pentru proprietățile lor mistice. Este privită ca o piatră protectoare, cu puternice calități de vindecare, mai ales pentru bolile cardiace și cele sanguine.
Războinicii birmanezi credeau că această piatră îi face invincibili în luptă, iar europenii din Evul Mediu susțineau că Rubinele erau simbolul sănătății, înțelepciunii, bogăției și al reușitelor în dragoste.
AUGUST: PERIDOT
Puține lucruri se aseamănă cu culoarea uimitoare, unică, galben-verzuie, a Peridotului. Această piatră prețioasă este una dintre cele mai vechi pietre prețioase cunoscute și consacrate în istorie.
Cuvântul “peridot” provine din cuvântul arăbesc ”faridat”, care înseamnă ”piatră prețioasă”. Peridotul a fost apreciat în multe culturi antice și medievale, fiind utilizat în bijuteriile preoților încă din secolul al II-lea î.Hr. Totodată, a fost, folosită timp de secole ca talisman protector împotriva spiritelor rele și a ”terorilor nopții”.
În egală măsură, se spune că are multe puteri mistice, precum proprietățile vindecătoare (ameliorează febra și ajută la ameliorarea simptomelor astmului), ajută purtătorul să dobândească liniște și claritate mentală și emoțională, sporește sentimentul de relaxare și contribuie la obținerea unui somn odihnitor.
SEPTEMBRIE: SAFIR
Numele său provine din cuvântul grecesc “sapphieros”, care înseamnă “piatră albastră”. În timp ce safirele sunt întâlnite în toate nuanțele de albastru, de la cel mai palid până la cel mai profund albastru marin, ele există și în alte culori, cum ar fi roz, verde, galben, violet și chiar alb.
Proprietățile magice ale Safirului îl fac să fie o piatră prețioasă foarte versatilă. Acesta promovează fericirea, dragostea, precum și claritatea gândurilor, simbolizând, totodată, și sinceritatea, adevărul, fidelitatea și noblețea. Timp de nenumărate secole de-a rândul, Safirul a împodobit bijuteriile regale și veșmintele clerului. Grecii și romanii din perioada Antică, credeau că Safirele își protejau proprietarii de rău și invidie. Clericii din Evul Mediu purtau Safire pentru că acestea erau privite ca un simbol al Cerului.
OCTOMBRIE: OPAL
Se crede că numele acestei pietre, își are originea în India (sursa primelor Opale aduse în lumea occidentală), unde în sanscrită era numită ”upala”, care în traducere înseamnă “piatră prețioasă”. În Roma Antică, aceasta era cunoscut sub numele de ”opalus”. Majoritatea Opalelor sunt apreciate pentru culorile lor schimbătoare în nuanțele curcubeului – un fenomen cunoscut sub numele de ”play of color” ( joc de culori).
Jocul de culori, cu un caracter dramatic, al acestei nestemate i-a inspirat pe scriitori să o compare cu focurile de artificii, galaxiile și vulcanii. Beduinii credeau că Opalul cădea din cer în timpul furtunilor. Grecii Antici considerau că Opalul conferă darul profeției și protecție împotriva bolilor, iar în egală măsură, europenii au susținut, secole de-a rândul, că Opalul este un simbol al purității, al speranței și al adevărului. Cu sute de ani în urmă, se credea că Opalul încorporează virtuțile și puterile tuturor pietrelor colorate.
NOIEMBRIE: TOPAZ ȘI CITRIN
Varietatea de nuanțe în care se găsește Topazul include albastru deschis, galben, portocaliu, roz, violet, maro și, foarte rar, roșu. Însă, marea majoritate a pietrelor de Topaz albastru, văzut astăzi, este rezultatul permanent al tratării Topazului incolor prin iradiere și încălzire.
Unii cred că cuvântul “Topaz” provine din cuvântul sanscrit ”tapas”, care înseamnă “foc”. Alții, consideră că provine din grecescul ”topazos”.
Din punct de vedere al simbolisticii, grecii antici credeau că Topazul le dădea putere. Între anii 1300 și 1600, europenii credeau că poate zădărnici vrăjile magice și poate alunga mânia. Timp de secole, mulți oameni din India au crezut că Topazul purtat deasupra inimii asigură viață lungă, frumusețe și inteligență.
DECEMBRIE: TANZANIT
Poate că Tanzanitul este o piatră relativ nou introdusă în vasta lume a nestematelor colorate, însă a fost una dintre cele mai interesante descoperiri din secolul XX. Aceste pietre albastre, exploatate exclusiv din Tanzania, au fost identificate, inițial, în anul 1962 ca fiind mineralul zoisit. Apoi, abia în 1967, a fost localizată sursa primară pentru această piatră, și anume dealurile Merelani. În cele din urmă a fost denumită Tanzanit, în onoarea țării sale de origine.
Despre Tanzanit, se crede că este nestemata care va atrage bogăția și abundența, că are capacitatea de a transforma energiile negative în unele pozitive și că promovează liniștea și creativitatea. Totodată, este piatra care, prin energiile sale, reușește să dizolve vechile ganduri, tipare și obiceiuri, și să facă loc pentru integrarea celor noi.
Bibliografie:
Marijan Dundek - ”Diamonds” | Centrul Gemologic Român | M. O'Donoghue - ”Artificial Gemstones” | D. Cunningham - ”Practical Gemmology” | J. Fishman - ”Beyond the four C's” | J. Edward - ”The Smithsonian National | Gem Collection―Unearthed: Surprising Stories Behind the Jewels” | A.Raden - ”Stoned: Jewelry, Obsession and How Desire Shapes the World”
gia.education.org
Bratara din aur 14kt mixt
Economisești: -990,64 lei