Comandă acum și beneficiezi de plata în rate cu dobândă 0% la comenzile până în 2000 Lei și transport în 24-48h!

Transport Gratuit la comenzi de peste 500 lei!

bijuteria rebecca

Birthstones: simbolistica și semnificația pietrei asociate lunii tale de naștere (partea I)

10-07-2023-birth-stones

Birthstones: simbolistica și semnificația pietrei asociate lunii tale de naștere (partea I)

Conceptul de ”birthstones” este o introducere distractivă, populară și foarte… colorată, în lumea pietrelor prețioase! 

Birthstones, adică pietrele prețioase reprezentative pentru fiecare lună din an, continuă să atragă publicul din întreaga lume, tocmai pentru că sunt purtătoare de secrete, atribute și tradiții unice pentru fiecare dintre ele. Există nenumărate mituri și legende în jurul numeroaselor caracteristici pe care aceste nestemate le au, și chiar dacă nu crezi în aceste legende, a le afla povestea este o modalitate distractivă de a acumula noi informații despre lumea magică a pietrelor prețioase. 

Așadar, în acest articol vom trece în revistă calitățile și proprietățile fiecărei pietre prețioase reprezentative pentru fiecare lună a anului, astfel încât să descoperi și tu nestemata care îți guvernează luna în care te-ai născut.

IANUARIE: GRANAT

Deși granatul este asociat, adesea, cu culoarea roșie, aceste pietre prețioase pot fi găsite în aproape orice culoare și sunt o alegere populară pentru bijuteriile de toate tipurile și felurile, fie că este vorba despre coliere, cercei sau inele. Această versatilitate este dată și de faptul că familia Granatului  este una dintre cele mai complexe din lumea pietrelor prețioase, iar din acest grup fac parte mai multe minerale, cum ar fi: Pyrope, Almandine (a căror culori variază de la mov la roșu intens), Spessartine (de culoare portocalie și galbenă), Grossular (cu o cromatică care variază de la transparent la galben spre roșu-portocaliu, chiar și portocaliu roșiatic, dar și verde vibrant denumit Tsavorite) și Andradite (de culoare galben spre verde, varietate de gemă care este denumită Demantoid).

Granatul este un tip de mineral care se găsește, în mod obișnuit, în rocile metamorfice și are o duritate de 6,5 -7,5 pe scara Mohs, ceea ce înseamnă că este relativ dur. Este, de asemenea, o piatră prețioasă cu un aspect strălucitor, odată ce este șlefuită, și asta datorită indicelui de refracție (viteza cu care circulă lumina prin piatră) situat între 1.747 și 1.784. 

În ceea ce privește simbolistica, Granatul este adesea asociat cu puterea și vindecarea. Se crede că ajută la îndepărtarea energiei negative și protejează purtătorul de rău. Se crede, de asemenea, că promovează curajul și puterea, precum și că stimulează nivelul de energie și îmbunătățește circulația sanguină.

Granatul este, adesea, confundat cu Rubinul, deoarece ambele pietre prețioase pot avea o culoare roșie similară. Cu toate acestea, Granatul și Rubinul sunt, de fapt, două pietre prețioase destul de diferite, cu compoziții chimice și proprietăți diferite.

FEBRUARIE: AMETIST

Ametistul face parte din familia cuarțului, iar culorile sale variază de la un mov pal până la un purpuriu roșiatic intens. Are o duritate relativ ridicată de 7 pe scara Mohs, ceea ce înseamnă că este rezistent la zgârieturi, iar acest lucru îl face potrivit pentru a fi purtat zi de zi.

Numele de “Ametist” provine din grecescul ”amethystos”, care înseamnă ”remediu împotriva beției” – o putere care i-a fost atribuită acestei pietre. Datorită culorii sale asemănătoare vinului, mitologia greacă a asociat piatra prețioasă cu Bacchus, zeul vinului.

În ceea ce privește simbolistica, Ametistul este asociat cu pacea, liniștea și claritatea gândurilor. Se crede că are un efect calmant asupra minții și că ajută la ameliorarea stresului și a anxietății. Se crede, de asemenea, că ametistul stimulează spiritualitate și îmbunătățește intuiția și instinctul.

MARTIE: ACVAMARIN

Numele Acvamarinului provine din latină și înseamnă ”apă de mare”, iar marinarii din perioada Antică susțineau că această piatră prețioasă ar calma valurile și i-ar menține în siguranță pe mare. Se credea, de asemenea, că această piatră aduce fericire în căsătorie, conferă protecție împotriva inamicului, în luptă. Totodată se considera că Acvamarinul are puterea de a stimula intelectul și de a-l face pe purtătorul său mai amabil.

Acvamarinul nu este doar piatra  reprezentativă lunii martie, ci și piatra prețioasă care este oferită cadou la cea de-a 19-a aniversare a căsătoriei. 

Cu o duritate de 7,5-8 pe scara Mohs, Acvamarinul este o nestemată destul de dură și de rezistentă, ceea ce o face potrivită pentru a fi purtată zilnic, în bijuterii precum inele, coliere, brățări sau cercei.

APRILIE: DIAMANT

Nu există, probabil, nicio nestemată la fel de faimoasă și populară precum diamantul – și cu siguranță nici una la fel de prețioasă! Aceste pietre sunt printre cele mai rezistente din lume și sunt apreciate, la nivel global, pentru frumusețea lor, durabilitatea, relevanța ca simbol al statutului social și, mai presus de toate… puterea lor. Nu este de mirare că sunt utilizate, în mod obișnuit, atât în modelele de inele de logodnă, cât și în celelalte tipuri de bijuterii, fie că este vorba despre cercei, coliere sau inele.

Diamantele sunt, de asemenea, considerate a avea proprietăți puternice de vindecare, atât fizice, cât și emoționale.

De-a lungul secolelor, s-a crezut că diamantul este un antidot împotriva otrăvurilor și că oferă protecție împotriva ciumei. Totodată, sunt considerate ca fiind niște nestemate care sporesc puterea, frumusețea, fericirea și care încurajează longevitatea.

MAI: SMARALD

Smaraldul este  una dintre cele mai frumoase și mai populare pietre prețioase, fiind exploatată și apreciată încă din Egiptul Antic (se cunoaște despre Cleopatra că avea o pasiune pentru aceste nestemate și le purta în bijuteriile sale).  

Smaraldul face parte din familia berilului, iar deși culoarea sa cea mai cunoscută este verdele, piatra poate avea diverse alte nuanțe care variază de la un verde-gălbui până la un verde-albăstrui intens.  

Această nestemată este asociat cu chakra inimii și, prin urmare, se crede că are puteri vindecătoare asupra bolilor de inimă, de plâmâni, precum și asupra bolilor sistemului circulator și a gâtului. De asemenea, se presupune că ajută la îmbunătățirea vederii, că protejează împotriva beției, întărește sistemul digestiv și este un antidot pentru otrava.

Mai importante sunt beneficiile sale asupra sferei mentale și emoționale, precum vindecarea interioară, sporirea clarității mentale și creșterea nivelului de percepție și conștientizare.

Despre Smarald se crede, de asemenea, că ar poseda puteri magice. Astfel, se considera că prin plasarea unui Smarald sub limbă, se putea prezice viitorul. Totodată, anumite culturi credeau că această nestemată îl făcea pe purtător un orator elocvent și avea puterea de a îi demasca pe îndrăgostiții care făceau promisiuni înșelătoare.

IUNIE: PERLA

Perlele sunt singurele pietre prețioase care se găsesc în creaturile vii, atât în moluștele de apă dulce, cât și în cele de apă sărată. Cu toate acestea, cele mai multe perle existente în momentul actual pe piață sunt cultivate în ”fermele de Perle”, prin intervenția omului, și asta pentru că mii de ani de pescuit excesiv au decimat depozitele de Perle naturale. 

Datorită formei și strălucirii sale, precum și a originii sale, această nestemată este considerată a fi piatră prețioasă a Lunii. Se spune, de asemenea, că Perlele au calități afrodisiace și stimulează feminitatea, precum și capacitatea de a o face pe purtătoare nemuritoare. Legenda spune că pulberea de Perle este un ingredient cheie în elixirurile pentru viață veșnică, deoarece aceste pietre sunt un talisman al tinereții și frumuseții.

Totodată se crede că Perla are capacitatea de a îmbunătăți sănătatea inimii, a rinichilor și a plămânilor, dar și că funcționează precum un scut împotriva energiilor negative și a blestemelor.

În următorul articol, vom continua călătoria în universul plin de mister și magie a faimoaselor ”birthstones”, și îți vom dezvălui pietrele guvernante și pentru celelalte luni ale anului – așa că fii pe fază și urmărește-ne în continuare pentru și mai multe informații și curiozități despre nestemate! 

Bibliografie:

Marijan Dundek - ”Diamonds” | Centrul Gemologic Român | M. O'Donoghue - ”Artificial Gemstones” | D. Cunningham - ”Practical Gemmology” | J. Fishman - ”Beyond the four C's” | J. Edward - ”The Smithsonian National | Gem Collection―Unearthed: Surprising Stories Behind the Jewels” | A.Raden - ”Stoned: Jewelry, Obsession and How Desire Shapes the World”

gia.education.org

Distribuie acest articol

​​Abonează-te acum la newsletter și primești gratuit E-Book-ul Rebecca Jewelry!

Ghidul este conceput pentru a te ajuta să alegi bijuteria perfectă în funcție de ocazie sau de persoana căreia vrei să-i acorzi această atenție specială.

Coșul tău
Conectează-te

Încă nu ai cont?

Începe să scrii pentru a putea vedea produsele pe care le cauți.
Magazin
0 Favorite
0 items Coș
Contul meu
0 Compară

Marcare bijuterii

Conform OG190/2000 firma noastra este autorizata ca Operator de metale si pietre pretioase cu Autorizatia nr. 0011859/ 2021

Fiecare bijuterie REBECCA este testata/marcata de ANPC cu marca de stat si poarta marca de responsabilitate a producatorului – RGT, precum si marca de titlu a aurului (375, 585, 750) 

×