Unul dintre cei patru C ai diamantului: Caratajul
Fiecare diamant spune o poveste unică și fascinantă, poveste scrisă în două cuvinte cheie: ”lumină” și ”strălucire” și sculptată de primul ”C” al diamantului, și anume caratajul.
În această lume în care frumusețea și strălucirea sunt considerate a fi comori neprețuite, caratajul devine un ghid esențial pentru a descifra misterul și pentru a înțelege adevărata valoare a unui diamant.
Caratajul, sau greutatea în carate, poate să fie calculată cu diverse instrumente, iar un raport gemologic va include întotdeauna greutatea și măsurătorile diamantului.
Dimensiunea fizică a unui diamant, exprimată în milimetri, trebuie să reflecte cum ar trebui să arate un diamant bine tăiat și șlefuit, ceea ce face ca greutatea (caratajul) unui diamant să fie un subiect mult mai complex.
Iar dacă sunteți curioși să aflați mai multe despre ceilalți doi C ai diamantului: tăietura și culoarea, vă invităm să citiți articolele noastre în care am abordat aceste subiecte.
Înainte de a achiziționa o bijuterie pentru un eveniment important din viața noastră (și nu numai), cum ar fi un inel de logodna sau chiar și verighete (care conțin diamante), începeți prin a alege piatra prețioasă, respectiv diamantul.
Indiferent dacă îți dorești un diamant cu carataj mai mare (>1ct) sau preferi o culoare sau claritate superioară (D-F, VVS) pentru bijuteria ta (inele, cercei, pandantive) este foarte important să cunoști câteva aspecte esențiale pentru a-i putea oferi sau pentru a-ți putea oferi cel mai frumos cadou.
Greutatea diamantului (Caratajul) în milimetri
Calcularea caratajului unui diamant în milimetri implică cunoașterea detaliată a geometriei și a dimensiunilor pietrei prețioase.
Este important de reținut că, caratajul unui diamant se referă la greutatea sa, nu la dimensiunile sale fizice.
Un carat este echivalentul a 200 de miligrame sau 0,2 grame, iar – în general- diamantele sunt măsurate în carate și puncte (unde un carat este împărțit în 100 de puncte).
Pentru a calcula dimensiunile unui diamant în milimetri, trebuie să ținem cont de forma și proporțiile sale, tocmai pentru că diamantele sunt adesea măsurate în funcție de diametrul lor, adică de distanța de la un capăt la altul al pietrei, trecând prin centrul său.
De exemplu, pentru un diamant rotund cu un carataj de 1 ct și o tăietură excelentă, diametrul său tipic este de aproximativ 6,5 mm. Totuși, este important să reținem că dimensiunile unui diamant pot varia în funcție de tăietură, proporții și alte caracteristici.
Rețineți că fiecare fracțiune de milimetru în diametru este importantă pentru aspectul final al unui diamant. Un diamant de 6.2 mm cu un carataj de 1 ct va arăta, de fapt, mult mai mic decât un diamant de 6.5 mm, cu același carataj. Mai mult decât atât, va arăta ca un diamant care cântărește doar 0.85ct – ceea ce face ca diametrul de 6.2 mm să fie mai puțin dorit pentru un diamant de 1 ct.
Să presupunem, în continuare, că avem 2 diamante de 1 ct cu diametre diferite (de 6.2 mm, respectiv 6.5 mm) dar cu aceeași calitate, așa cum este descris în rapoartele lor gemologice. Cu toate acestea, prețul diamantului de 6.2 mm va fi mai mic decât cel al diamantului de 6.5 mm.
Așadar, dacă nu știți ce dimensiuni ar trebui să aibă un diamant de 1 ct bine tăiat și șlefuit, s-ar putea să credeți că ați plătit un preț corect și foarte avantajos.
În concluzie, caratajul unui diamant este o caracteristică foarte importantă și asta pentru că greutatea în carate trebuie să corespundă anumitor proporții fizice astfel încât diamantul să fie frumos și dezirabil. (Vezi articolul despre tăietura diamantului AICI). Dimensiunile generale trebuie să fie corecte pentru ca acesta să aibă strălucirea și valoarea corespunzătoare, dar și pentru ca să merite, cu adevărat, să fie achiziționat.