Comandă acum și beneficiezi de plata în rate cu dobândă 0% la comenzile până în 2000 Lei și transport în 24-48h!

Transport Gratuit la comenzi de peste 500 lei!

bijuteria rebecca

Un scurt ghid pentru alegerea cerceilor

gold-earring-with-pearl-on-podium-2022-11-11-21-45-25-utc

Un scurt ghid pentru alegerea cerceilor

Cerceii sunt acele bijuterii care adaugă, cu uşurinţă, frumuseţe şi eleganţă oricărui look şi reuşesc, de fiecare dată, să facă o diferenţă! 

În acest articol, ţi-am pregătit o scurtă trecere în revistă a istoriei cerceilor, dar şi o listă cu cele mai populare modele şi tipuri de cercei, astfel încât tu să reuşeşti să îi alegi pe cei care ţi se potrivesc cel mai bine.

O scurtă istorie a cerceilor

Cerceii au început să fie purtaţi încă de acum mii de ani, și au jucat o varietate de roluri în diferite culturi și societăți. Au fost folosiți ca o formă de podoabă, ca simbol al statutului sau al bogăției și ca mijloc de exprimare a stilului și identității personale.

În Egiptul Antic, aceste accesorii au fost găsite în mormintele egiptene, datând din 2500 î.Hr., și erau purtați atât de bărbați, cât și de femei. În Grecia și Roma Antică, cerceii erau purtați, la fel, de ambele sexe, și erau adesea confecționați din aur și împodobiți cu pietre prețioase. În Evul Mediu, însă,  cerceii au devenit un accesoriu purtat, în principal,  de bărbați fiind văzuți ca un simbol al bogăției și al statutului.

În timpul Renașterii, cerceii au devenit mai populari în rândul femeilor și erau adesea purtați împreună cu alte tipuri de bijuterii, cum ar fi colierele și brățările. În secolele al XIX-lea și al XX-lea, aceştia au devenit ceva mai accesibili și au început să fie purtaţi de persoane din toate clasele sociale. 

În prezent, cerceii sunt purtați de persoane de toate vârstele și genurile și reprezintă o formă de bijuterie populară și îndrăgită pe scară largă.

Tipuri şi modele de cercei

Atunci când vine vorba despre tipurile şi formele de cercei, există o sumedenie de opţiuni din care poţi alege. 

În cele ce urmează, îţi vom prezenta cele mai cunoscute şi apreciate modele: 

    • Cercei “stud”: aceştia sunt un model mic, simplu, care constă dintr-o singură piatră preţioasă sau element decorativ, montat pe o tijă şi fixat cu un dop de închidere. Sunt o alegere clasică şi versatilă, putând fi purtaţi la orice ocazie.

    • Cercei “hoop”: au o formă circulară sau semicirculară, dimensiunea lor variază de la mici la mari, şi pot şi confecţionaţi dintr-o varietate de materiale, inclusiv din aur, argint și platină.

    • Cercei “drop”: aceştia atârnă de lobul urechii și sunt ținuți în poziție de un cârlig sau de o tijă. Ei pot fi simpli sau împodobiți cu pietre prețioase sau alte elemente decorative.

    • Cercei de tip “dangle”: asemănători cu cei “drop”, şi cerceii cu pandantiv de tip “dangle” atârnă, de asemenea, de lobul urechii, dar, de obicei, au mai multe elemente decorative.

  •  

    • Cercei “chandelier”: se caracterizează prin designul lor elaborat, ornamentat și sunt, de obicei, mai lungi și mai plini de elemente decorative decât alte tipuri de cercei.
    • Cercei “ear cuffs”: acest tip de cercei se plasează în jurul lobului urechii sau al urechii superioare și sunt ținuţi în acea poziție fără a fi nevoie de piercing.

    • Cercei Huggie: sunt acei cercei mici, circulari, care îmbrățișează lobul urechii și sunt fixați cu o clapetă.

    • Cercei “clip-on”: acești cercei sunt ținuți în poziție cu o clemă, mai degrabă decât cu un piercing, și sunt o opțiune bună pentru cei care nu au urechile perforate sau care doresc să poarte temporar cercei fără a-şi face un piercing.

Ce tip de cercei mi se potriveşte?

Răspunsul la această întrebare este: depinde. Depinde de stilul tău personal, de ocazie şi de preferinţele tale în materie de formă, materialul din care sunt confecţionaţi cerceii şi ce elemente decorative au. 

Însă, dacă nu eşti încă hotărâtă asupra unui model anume, iată câteva aspecte după care să te ghidezi atunci când alegi o pereche de cercei: 

     

      1. Ia în considerare stilul tău: gândeşte-te la tipurile de cercei pe care îi porţi de obicei și la look-urile care vă atrag. Preferi piesele simple și discrete, sau îţi plac cerceii mai îndrăzneţi și mai ornamentați?

      1. Stabileşte ocazia: unde îi vei purta şi ce model ar fi unul potrivit? De exemplu, dacă participi la un eveniment formal, poate vrei să optezi pentru ceva mai elegant şi mai sofisticat, în timp ce pentru purtarea zilnică, ai putea alege modelele mai casual şi mai practice. 

      1. Ia în considerare forma feţei tale: diferite stiluri de cercei pot avantaja diferitele forme ale feţei. De exemplu, dacă ai o faţă rotundă, optează pentru cerceii lungi şi verticali, astfel încât să creezi un echilibru. Dacă ai o faţă ovală, modelele pe care le poţi alege sunt ceva mai variate. 

      1. Preferinţele personale: în cele din urmă, cei mai potriviţi cercei pentru tine sunt cei care îţi plac cel mai mult şi cei care te fac să te simţi confortabil şi încrezătoare atunci când îi porţi. Să nu îţi fie teamă să experimentezi cu diferite stiluri şi să încerci diferiţi cercei pentru a descoperi care model te avantajează cel mai bine. 

    Tipuri de închizători pentru cercei

    Atunci când vine vorba despre tipurile de închizători, și aici există mai multe variante și opțiuni, iar noi ți-am pregătit o listă cu cele mai cunoscute dintre acestea: 

     

    • Închizătoare de tip fluture:  acest tip de închizătoare este folosit, cel mai des pentru cerceii ”stud”. Este o închizătoare mică, în formă de aripi și este denumită așa datorită formei sale, care seamănă cu aripile de fluture. 
    • Închizătoare de tip push-back: aceast sistem de închidere constă într-o piesă mică, cilindrică, care se potrivește pe partea din spate a tijei de cercei și este susținută în poziție prin presiune. 
    • Închizătoare cu șurub: se folosește predominant pentru cerceii grei sau valoroși, pentru a se împiedica căderea lor. Acest tip de închizătoare, după cum îi spune și numele, au un șurub mic care se fixează pe tija cerceilor. 
    • Închizătoare ”latch back” (de tip tortițe): această închizătoare constă într-o clapetă care se fixează pe tija de cercel, pentru a asigura stabilitatea accesoriului în ureche. 
    • Închizătoare ”clip-on”: acest tip de închizătoare este folosit pentru cerceii care nu necesită o perforare a urechii, și constă, practic, într-o clemă. 
    • Închizătoare ”lever back”: acest model constă într-un mâner care se închide peste tija cercelului pentru a-i asigura poziția. 
    • Închizătoare de tip ”fishhook”: are o formă precum cea unui cârlig pentru pescuit și este folosită predominant pentru cerceii care atârnă. Închizătoarea se potrivește prin lobul urechii, iar cercelul este fixat de curbura cârligului.

    Gânduri de final

    Atunci când iti doresti sa achizitionezi o pereche de cercei, cel mai important este să ții cont de stilul personal, de ocazie, dar mai ales de preferințele și gusturile tale. Gândește-te la tipurile de cercei pe care îi porți de obicei, dar și la look-urile care te atrag și din care te inspiri. De asemenea, atunci când vine vorba despre alegerea cerceilor potriviți, poți lua în considerare și forma feței și felul în care anumite modele îți vor pune în evidență trăsăturile feței. 

    Nu uita: cea mai bună pereche de cercei este care pe care o iubești și care te face să te simți confortabilă, încrezătoare și de neoprit! 

    Bibliografie:

    Marijan Dundek - ”Diamonds” | Centrul Gemologic Român | M. O'Donoghue - ”Artificial Gemstones” | D. Cunningham - ”Practical Gemmology” | J. Fishman - ”Beyond the four C's” | J. Edward - ”The Smithsonian National | Gem Collection―Unearthed: Surprising Stories Behind the Jewels” | A.Raden - ”Stoned: Jewelry, Obsession and How Desire Shapes the World”

    gia.education.org

    Distribuie acest articol

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    ​​Abonează-te acum la newsletter și primești gratuit E-Book-ul Rebecca Jewelry!

    Ghidul este conceput pentru a te ajuta să alegi bijuteria perfectă în funcție de ocazie sau de persoana căreia vrei să-i acorzi această atenție specială.

    Coșul tău
    Conectează-te

    Încă nu ai cont?

    Începe să scrii pentru a putea vedea produsele pe care le cauți.
    Magazin
    0 Favorite
    0 items Coș
    Contul meu
    0 Compară

    Marcare bijuterii

    Conform OG190/2000 firma noastra este autorizata ca Operator de metale si pietre pretioase cu Autorizatia nr. 0011859/ 2021

    Fiecare bijuterie REBECCA este testata/marcata de ANPC cu marca de stat si poarta marca de responsabilitate a producatorului – RGT, precum si marca de titlu a aurului (375, 585, 750) 

    ×