Comandă acum și beneficiezi de plata în rate cu dobândă 0% la comenzile până în 2000 Lei și transport în 24-48h!

Transport Gratuit la comenzi de peste 500 lei!

bijuteria rebecca

Geneza și proprietățile diamantelor

brilliant-cut-diamond-2022-12-16-11-07-01-utc

Ce este un diamant, din punct de vedere tehnic?

Din punct de vedere gemologic, un diamant este un alotrop al carbonului – asta înseamnă că este una dintre multele forme pe care le poate lua acest element chimic. Printre elementele care se formează în urma procesului alotropic al carbonului, se numără și cărbunele sau grafitul

Carbonul, ca și element chimic, este o componentă a aproape orice. Este, de asemenea, o componentă majoră a atmosferei, a oceanelor și a fiecărei forme de viață organică de pe planetă. Este, totodată, al patrulea cel mai abundent element din univers.

Care este originea diamantelor?

Originea exactă a diamantelor este încă învăluită în mister și rămâne un subiect care este foarte dezbătut în rândul specialiștilor gemologi. 

Despre diamante se aproximează că au apărut în urmă cu 990 de milioane de ani, prin combinarea presiunii și a unor temperaturi foarte ridicate care au transformat carbonul într-o structură cristalină compactă, undeva la aproximativ 150-250 km sub scoarța terestră. Masa vulcanică în care a avut loc această cristalizare a străpuns suprafața pământului pentru a se răci în conducte de kimberlit sau lamproit, conducte unde se găsesc astăzi diamantele. 

Nestematele care au fost îndepărtate din conductele de kimberlit prin acțiuni naturale de eroziune (într-o perioadă foarte lungă de timp) s-au depus în cele din urmă în albia râurilor, pe fundul oceanelor sau pe țărm.

Transformarea unui diamant brut necesită multă măiestrie și tehnică, pe care specialiștii în domeniu au dobândit-o, astfel încât frumusețea remarcabilă a acestor pietre prețioase să fie pusă în evidență.

Proprietățile diamantelor

Deși diamantul este, la bază, carbon (de altfel, este singura piatră prețioasă care se formează ca element chimic și nu ca un compus!), acesta poate, totodată, să aibă în compoziție și alte elemente chimice, cum ar fi azotul sau borul. Prezența sau absența azotului sau a borului și forma pe care o ia azotul sunt proprietățile în funcție de care diamantul este clasificat.

În ciuda durității de 10 pe scara Mohs, diamantul este casabil si vulnerabil la loviturile directe. Adesea, duritatea (adică rezistența pietrei la zgâriere, presiune și șlefuire) este confundată cu casabilitatea, așadar în ciuda durității lor acestea sunt casabile și se pot sparge la lovituri directe cu obiecte contondente.

Totodată, 70% din totalul diamantelor nu prezintă proprietăți gemologice superioare pentru a fi șlefuite și folosite în bijuterii. Diamantele cu proprietăți gemologice superioare reprezintă aproximativ 30% din totalul producției de diamante, iar din acest procent doar 1% prezintă proprietăți gemologice superioare optime ideale de transparență, șlefuire, claritate și scintilație.

Schema de certificare a ”Procesului Kimberley”

La sfârșitul anilor ’90, lumea a devenit conștientă de faptul că diamantele brute din unele țări africane erau comercializate pentru a finanța conflictele militare ale mișcărilor rebele. Aceste diamante au devenit cunoscute sub numele de diamante “de sânge” sau “de conflict“.

Schema de certificare a Procesului Kimberley (KPCS) este un regim comercial multilateral instituit în 2003 pentru a preveni comerțul cu diamante ”de conflict”, solicitând țărilor participante să pună în aplicare măsuri pentru a se asigura că diamantele brute sunt extrase, transportate și comercializate într-un mod care să nu finanțeze conflictele armate sau acțiunile care încalcă drepturile omului. 

În prezent, există dispoziții și legi clare și stricte care reglementează producția și comerțul și care trebuie respectate. Toate diamantele brute trebuie să fie însoțite de un certificat al Procesului Kimberley în timpul transportului lor, precum și acte care dovedesc, în detaliu, proveniența lor. 

Ce presupune, concret, acest proces?

  1. Toți participanții la Procesul Kimberley sunt responsabili pentru a limita și combate producția mondială de diamante de război;
  2. Țările participante trebuie, mai întâi, să îndeplinească cerințele minime ale schemei de certificare, inclusiv stabilirea unui cadru juridic național pentru a reglementa comerțul cu diamante și crearea unui sistem de monitorizare și control al producției și exportului de diamante; 
  3. Procesul Kimberley reunește 82 de țări din întreaga lume și sprijină parteneriatul dintre aceste state. 
  4. Schema de certificare a Procesului Kimberley este supervizată de Plenul KP, care este cel mai înalt organism decizional al sistemului. Plenul KP este format din toate Guvernele țărilor care fac parte din acest sistem, precum și de organizațiile societăților civile. 

De la înființare, KPCS a contribuit la o reducere semnificativă a comerțului cu diamante ”de conflict” și continuă să ia măsuri pentru a-și consolida mecanismele de monitorizare și de aplicare, cum ar fi extinderea noțiunii de ”diamant de conflict”, astfel încât activitatea KPCS să aibă un impact pozitiv, pe termen lung, asupra vieții persoanelor implicate, precum și asupra mediului. 

Incursiunea noastră în acest capitol foarte interesant din întreaga poveste a diamantelor nu se încheie, însă, aici. Rămâi alături de noi și descoperă continuarea în următorul articol!

Bibliografie:

Marijan Dundek - ”Diamonds” | Centrul Gemologic Român | M. O'Donoghue - ”Artificial Gemstones” | D. Cunningham - ”Practical Gemmology” | J. Fishman - ”Beyond the four C's” | J. Edward - ”The Smithsonian National | Gem Collection―Unearthed: Surprising Stories Behind the Jewels” | A.Raden - ”Stoned: Jewelry, Obsession and How Desire Shapes the World”

gia.education.org

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

​​Abonează-te acum la newsletter și primești gratuit E-Book-ul Rebecca Jewelry!

Ghidul este conceput pentru a te ajuta să alegi bijuteria perfectă în funcție de ocazie sau de persoana căreia vrei să-i acorzi această atenție specială.

Coșul tău
Conectează-te

Încă nu ai cont?

Începe să scrii pentru a putea vedea produsele pe care le cauți.
Magazin
0 Favorite
0 items Coș
Contul meu
0 Compară

Marcare bijuterii

Conform OG190/2000 firma noastra este autorizata ca Operator de metale si pietre pretioase cu Autorizatia nr. 0011859/ 2021

Fiecare bijuterie REBECCA este testata/marcata de ANPC cu marca de stat si poarta marca de responsabilitate a producatorului – RGT, precum si marca de titlu a aurului (375, 585, 750) 

×