Comandă acum și beneficiezi de plata în rate cu dobândă 0% la comenzile până în 2000 Lei și transport în 24-48h!

Transport Gratuit la comenzi de peste 500 lei!

bijuteria rebecca

Diamantele: terminologie şi caracteristici

brilliant-cut-diamond-precious-gem-jewelry-2022-12-16-11-02-25-utc

Diamantele: terminologie şi caracteristici

Pentru a înţelege ce face ca un diamant să fie “perfect” şi cum să alegi o astfel de piatră în funcţie de caracteristicile sale, trebuie, mai întâi, să te familiarizezi cu noţiunile de bază privind terminologia diamantelor. 

În acest articol, vom parcurge, împreună, şi îţi vom explica cele mai importante aspecte din ceea ce putem să numim “anatomia” acestor pietre preţioase atât de îndrăgite şi cunoscute. 

Anatomia unui diamant

Principalele elemente ale diamantului sunt:

Tabla, Coroana, Rondistul, Pavilionul şi Caletul. Tabla este faţeta cea mai mare şi se situează în centrul coroanei unui diamant şlefuit. În cazul diamantelor rotunde, cu tăietura brilliant, tabla are o formă octogonală.

Coroana unui diamant este acea parte deasupra rondistului, în timp ce acesta din urmă se referă la banda îngustă care circumscrie marginea planului, intersectând coroana şi pavilionul diamantului.

Pavilionul, pe de altă parte, este porţiunea diamantului aflată sub centură şi care cuprinde inclusiv şi caletul – acea mică faţetă din vârful pavilionului.

Faţetele normale pentru un diamant rotund (cu tăietura brilliant) sunt în număr de 57 – dintre acestea, 33 sunt localizate doar la nivelul coroanei:

  • 1 tablă
  • 8 faţete stea
  • 8 faţete zmeu
  • 16 faţete superioare rondistului

Cele mai importante caracteristici ale diamantelor 

Odată ce am făcut această scurtă incursiune în felul în care sunt “construite” diamantele, putem să mergem mai departe şi să ne îndreptăm puţin atenţia asupra celor mai importante caracteristici ale acestor nestemate. Şi, desigur, aici ne referim la strălucire, culoare, carataj, claritate şi tăietură. 

Strălucirea se referă la intensitatea refracţiilor interne şi externe ale luminii care se întoarce către ochiul uman prin coroana unui diamant. Proporţiile, lustruirea, simetria, claritatea şi calitatea generală a prelucrării, afectează în mod direct strălucirea unui diamant. 

Caratajul se referă la greutatea diamantelor şi NU la mărimea acestora. Această caracteristică este exprimată prin carat (a nu se confunda cu “karat”, care este un termen folosit pentru calitatea aurului!), unitatea standard utilizată pentru pietrele preţioase. Un carat este egal cu 0.2 grame, iar prescurtarea sa, folosită adesea, este “ct”

Caratul, de unul singur, nu determină valoarea unui diamant. De exemplu, două diamante cu aceeaşi greutate pot varia foarte mult atunci când vine vorba despre preţ, şi asta datorită diferenţelor de calitate. Un diamant mai mic poate să fie mult mai frumos şi preţios, comparativ cu un diamant mai mare dar care are o tăietură, claritate, culoare sau strălucire net inferioară. 

Pe de altă parte, claritatea se referă la prezenţa sau absenţa incluziunilor şi imperfecţiunilor într-o piatră preţioasă – gradul de claritate al unui diamant având un efect direct asupra frumuseţii şi preţului acestuia. 

Aproape toate diamantele au imperfecţiuni, numite incluziuni (cele care apar în mod natural în interiorul diamantului) sau blemishes (cele care sunt la suprafaţă şi apar în timpul procesului de tăiere şi lustruire)

Se spune că un diamant este cu adevărat “perfect” şi fără de cusur, dacă nicio imperfecţiune, fie ea internă sau externă, nu este vizibilă la o examinare cu o lupă de bijutier cu o mărire de 10x. Desigur, aceste diamante sunt foarte rare, şi, bineînţeles, au şi un preţ pe măsură!

Cât despre culoare unui diamant, aceasta se referă la nuanţa de bază (culoarea generală a corpului), făcând abstracţie de strălucire şi dispersie. 

Saturaţia culorii se evaluează în raport cu o scală prestabilită: de la D (incolor) la Z (saturat), în timp ce culoarea unui diamant este determinată prin compararea acestuia cu diamantele de referinţă autentice (pietre de referinţă). 

Nu în ultimul rând, tăietura este o altă caracteristică foarte importantă atunci când vine vorba despre calitatea şi preţul unui diamant. Aceasta se referă la simetria proporţiilor şi luciul final de pe suprafaţa pietrei, determinând cât de eficient este refractată lumina care intră în piatră în interiorul acesteia și reflectată înapoi prin partea superioară a diamantului. 

Totodată, tăietura ţine şi de măiestria şi îndemânarea artizanului care planifică, cartografiază şi taie manual faţetele diamantului. 

Toate diamantele primesc, în final, unul dintre cele cinci grade de tăietură: excelent, foarte bun, bun, acceptabil, respectiv slab. 

Aşadar, acum că ai aflat toate aceste informaţii şi ai făcut primii paşi în minunatul univers al diamantelor, cu siguranţă că îţi va fi mult mai uşor să apreciezi valoarea acestora – şi asta pentru că acum înţelegi  factorii şi detaliile pe baza cărora aceste nestemate şi-au creat renumele. 

Bibliografie:

Marijan Dundek - ”Diamonds” | Centrul Gemologic Român | M. O'Donoghue - ”Artificial Gemstones” | D. Cunningham - ”Practical Gemmology” | J. Fishman - ”Beyond the four C's” | J. Edward - ”The Smithsonian National | Gem Collection―Unearthed: Surprising Stories Behind the Jewels” | A.Raden - ”Stoned: Jewelry, Obsession and How Desire Shapes the World”

gia.education.org

Distribuie acest articol

​​Abonează-te acum la newsletter și primești gratuit E-Book-ul Rebecca Jewelry!

Ghidul este conceput pentru a te ajuta să alegi bijuteria perfectă în funcție de ocazie sau de persoana căreia vrei să-i acorzi această atenție specială.

Shopping cart
Sign in

No account yet?

Start typing to see products you are looking for.
Shop
0 Wishlist
0 items Cart
My account
0 Compare

Marcare bijuterii

Conform OG190/2000 firma noastra este autorizata ca Operator de metale si pietre pretioase cu Autorizatia nr. 0011859/ 2021

Fiecare bijuterie REBECCA este testata/marcata de ANPC cu marca de stat si poarta marca de responsabilitate a producatorului – RGT, precum si marca de titlu a aurului (375, 585, 750) 

×