Comandă acum și beneficiezi de plata în rate cu dobândă 0% la comenzile până în 2000 Lei și transport în 24-48h!

Transport Gratuit la comenzi de peste 500 lei!

bijuteria rebecca

Cum alegi bijuteria potrivită: sfaturi utile pentru a face cea mai bună alegere

rebecca4

Ghidul complet pentru fine jewellery și cum să le identifici

Așadar, eşti în căutare de Fine Jewellery? Ei bine… ai ajuns la locul potrivit! 

În acest articol, îţi vom oferi un ghid complet pentru identificarea bijuteriilor în funcție de categoria lor. Vom începe prin a discuta despre diferitele tipuri de bijuterii din aur disponibile pe piață, despre importanța caratajului, dar și despre bijuteriile placate cu aur sau demi-fine Jewellery. 

Apoi îţi vom explica cum determinăm valoarea metalelor prețioase utilizate în realizarea bijuteriilor și care sunt factorii care influențează prețul acestora. În cele din urmă, îţi vom oferi câteva sfaturi despre cum să găseşti cele mai bune oferte pentru Fine Jewellery.

Sperăm că aceste informații te vor ajuta!

Ce este “fine jewellery” sau “bijuteria fină"?

Poate că te întrebi ce se înţelege prin fine jewellery. În esență, este vorba de bijuterii care sunt realizate cu materiale de înaltă calitate și cu o măiestrie rafinată. Cele mai utilizate metale folosite sunt platina și aurul, în combinație cu diferite pietre prețioase: safire, smaralde, diamante, rubine, tanzanite (din perspectiva gemologică nu exista pietre semiprețioase, acesta fiind un termen comercial; toate pietrele care au proprietăți de gema sunt considerate pietre prețioase). 

Aurul este menționat în karate, iar valoarea maximă posibilă într-o unitate de karate este de 24. Prețul unei bijuterii este determinat de o serie de factori, inclusiv de calitatea designului și a finisajelor, de metalul folosit și de pietrele prețioase folosite. Cel mai frecvent aliaj pentru bijuteriile din aur este cel de 18kt, dar poţi găsi și piese care au 14kt, sau 9kt.

Nu sunt considerate fine jewellery, cele care au în componența lor pietre sintetice cum ar fi cubic zirconia (CZ) sau swarovski crystal. Diamantele Lab Grown, care înfrumusețează diferite fine jewellery, sunt un subiect mai controversat deoarece, în ceea ce privește compoziția chimică sunt identice cu diamantele naturale, singura diferență fiind felul în care acestea au fost create.

Bijuteriile placate cu aur sunt, conform denumirii, bijuterii care au un strat de aur la suprafață. Baza de metal pe care este aplicat stratul de aur le împarte în 3 categorii distincte: 

  • placate cu aur: baza este constituită din metale cum ar fi cuprul sau oțelul;
  • din aur filat: metalul de bază este alama;
  • vermeil: metalul de bază este argint 925.

Reține că bijuteriile placate cu aur NU sunt bijuterii din aur. Placarea cu aur nu este nimic mai mult decât colorare – un atribut estetic. Așa că, dacă eşti în căutarea unor bijuterii din aur cu calități superioare, asigură-te că achiziționezi doar de la comercianții autorizați de ANPC, care oferă certificate de garanție.

Cum să alegi bijuteria potrivită în funcție de preț

Acum că știi câte ceva despre diferitele tipuri de aur, este timpul să afli cum se stabilește prețul bijuteriilor.

Prețul bijuteriilor este determinat de câțiva factori importanți. Primul este calitatea designului și a finisajelor. Dacă este un model complex, cu pietre prețioase naturale, valoarea va crește comparativ cu modelele simple, fără pietre prețioase.

Metalul și pietrele folosite joacă, de asemenea, un rol în preț. Aurul este mai scump decât argintul, de exemplu, iar diamantele naturale sunt mai scumpe decât diamantele sintetice (desigur, calitatea diamantelor influențează în mod direct valoarea acestora).

În cele din urmă, greutatea în carate a aurului și a pietrelor prețioase, este un alt factor care afectează prețul. Cu cât greutatea în carate este mai mare, cu atât bijuteriile vor fi mai scumpe.  

Dar nu uita, doar pentru că ceva este mai scump nu înseamnă că este mai bun. Depinde de tine să decizi ce merită banii tăi.

Nivelurile comune de carat folosite pentru bijuterii din aur

În ceea ce privește bijuteriile din aur vei găsi, de obicei, piese realizate din aur masiv, deseori placate cu rodiu, cu un nivel de 18 sau 14 karate. 

Bijuteriile placate cu aur nu sunt aur adevărat, ci mai degrabă un metal de bază căruia i s-a aplicat un strat subțire de aur deasupra (prin electroplacare). Este important să reții acest lucru atunci când cumperi bijuterii, deoarece piesele placate cu aur sunt, de obicei, mult mai ieftine decât aurul masiv sau vermeil.

De ce ţinem cont atunci când cumpărăm bijuterii fine?

Atunci când cumperi bijuterii fine, este important să ți cont de câteva lucruri. Iată câteva sfaturi pentru a te ajuta să faci cea mai bună achiziție posibilă:

1. Metal: Când vine vorba de metal, aurul este cea mai populară alegere pentru bijuteriile fine. Majoritatea bijuteriilor din aur sunt realizate din aur de 18kt sau 14kt, care este mai durabil și mai puțin costisitor.

2. Pietre: Tipul de pietre pe care îl alegi poate afecta radical prețul bijuteriei. Diamantele sunt cea mai populară alegere, dar și alte pietre prețioase precum rubinele, safirele și smaraldele sunt, de asemenea, populare.

3. Design: Designul bijuteriilor este  un alt factor care influențează prețul acestora. Modelele simple tind să fie mai puțin costisitoare decât cele complexe.

4. Finisajul: Calitatea finisajelor afectează prețul bijuteriilor. Bijuteriile realizate manual sunt, de obicei, mai scumpe decât cele realizate cu ajutorul echipamentelor automatizate.

5. Garanția: Întreabă, întotdeauna, despre garanția oferită de magazin, pentru că majoritatea magazinelor de renume oferă garanție pentru bijuteriile lor. 

Tips & Tricks pe care să le aplicaţi în procesul de achiziţionare a bijuteriilor:

Nu în ultimul rând, ţi-am pregătit o listă scurtă de bune practici pe care să le implementezi în procesul de achiziţionare a bijuteriilor fine, practici care nu doar că te vor scuti din a face investiţii proaste, ci te vor ajuta şi să alegi cele mai frumoase şi rafinate accesorii. 

  • Stabileşte un buget și încearcă să nu-l depășeşti: bijuteriile fine pot fi costisitoare, așa că este important să ai o idee clară despre cât eşti dispus(ă) să investeşti.
  • Cercetează piaţa: învaţă despre diferitele tipuri de bijuterii și despre materialele care sunt folosite pentru a le confecționa; familiarizează-te cu diferitele mărci, stiluri și tendințe în materie de bijuterii. 

  • Caută calitatea: bijuteriile fine ar trebui să fie realizate cu materiale de înaltă calitate și ar trebui să fie bine lucrate. 
  • Cunoaște cei 4 C (acei patru factori care determină calitatea și valoarea unui diamant: tăietura, culoarea, claritatea și caratajul): familiarizează-te cu acești factori și cu modul în care aceștia afectează prețul unui diamant.
  • Ia în considerare stilul şi designul: alege o piesă care se potrivește cu stilul tău personal și care va fi ceva ce vei dori să continui să porţi şi în anii următori.
  • Nu te teme să negociezi: bijuteriile fine pot fi o investiție semnificativă, așa că să nu îţi fie teamă să negociezi pentru un preț mai bun sau să ceri avantaje suplimentare, cum ar fi o garanție sau servicii gratuite de curățare și întreținere.

Bibliografie:

Marijan Dundek - ”Diamonds” | Centrul Gemologic Român | M. O'Donoghue - ”Artificial Gemstones” | D. Cunningham - ”Practical Gemmology” | J. Fishman - ”Beyond the four C's” | J. Edward - ”The Smithsonian National | Gem Collection―Unearthed: Surprising Stories Behind the Jewels” | A.Raden - ”Stoned: Jewelry, Obsession and How Desire Shapes the World”

gia.education.org

Distribuie acest articol

​​Abonează-te acum la newsletter și primești gratuit E-Book-ul Rebecca Jewelry!

Ghidul este conceput pentru a te ajuta să alegi bijuteria perfectă în funcție de ocazie sau de persoana căreia vrei să-i acorzi această atenție specială.

Coșul tău
Conectează-te

Încă nu ai cont?

Începe să scrii pentru a putea vedea produsele pe care le cauți.
Magazin
0 Favorite
0 items Coș
Contul meu
0 Compară

Marcare bijuterii

Conform OG190/2000 firma noastra este autorizata ca Operator de metale si pietre pretioase cu Autorizatia nr. 0011859/ 2021

Fiecare bijuterie REBECCA este testata/marcata de ANPC cu marca de stat si poarta marca de responsabilitate a producatorului – RGT, precum si marca de titlu a aurului (375, 585, 750) 

×